Ciasto:
- 165g mąki pszennej
- 160g masła
- 120g drobnego cukru do wypieków
- 3 jajka
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- świeżo otarta skórka z cytryny
- 1 łżeczka ekstraktu cytrynowego
Ponadto:
- niepełna szklanka dżemu malinowego
- 250 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- cukier puder do oprószenia
Wykonanie ciasta:
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę i proszek przesiać przez sito do naczynia, odstawić. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Wbijać jajka, jedno po drugim, ucierając po każdym dodaniu. Dodać skórkę z cytryny, ekstrakt cytrynowy i zmiksować. Do masy dodać przesianą mąkę i proszek. Mieszkać szpatułką tylko do połączenia się składników, nie dłużej. Formę na 12 muffinek wyłożyć papilotkami. Ciasto nałożyć do papilotek, wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180˚C przez 20 minut lub dłużej, do suchego patyczka. Upieczone babeczki wyjąć z formy, ostudzić na kratce. Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając łyżkę cukru pudru. Wystudzone babeczki przełożyć na kuchenną deskę. Nożem z piłką odciąć im "czapeczki" i przekroić je na pół - to będą skrzydełka motylków. Każdą babeczkę posmarować łyżką dżemu malinowego, ozdobić bitą śmietaną i wetknąć w nią "skrzydełka". Oprószyć cukrem pudrem.



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz