Przepraszam, że tak długo niczego nie wrzucałem na bloga. Nie miałem za dużo czasu wypieki, nauka, dodatkowe zajęcia i praktyki zabierają cały mój czas. Ale ostatnio udało mi się poświęcić chwilkę na coś słodkiego :D A więc zrobiłem przepyszne babeczki ze snikersami i polałem sosem karmelowym dla dekoracji. Przepis zaczerpnąłem z portalu "Moje wypieki".
Składniki na około 13 sztuk:
·
225 g mąki pszennej
·
100 g drobnego cukru
do wypieków
·
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
·
szczypta soli
·
1 duże jajko
·
150 ml mleka
·
50 ml oleju
słonecznikowego
·
1 łyżeczka ekstraktu
z wanilii
·
2 batoniki snikers
(58 g każdy, posiekane na kawałki)
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do naczynia przesiać mąkę wymieszaną z cukrem, proszkiem i solą.
Odłożyć.
W drugim naczyniu rozbełtać jajko z mlekiem, olejem i ekstraktem z
wanilii. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać widelcem tylko do połączenia
się składników. Dodać posiekane snikersy, wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto do
połowy wysokości papilotek. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 23
minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.
Ponadto:
·
1,5 - 2 batoniki
snikers (58 g każdy, posiekane na kawałki)
·
500 ml śmietany
kremówki 36%, schłodzonej
·
2 - 3 łyżki drobnego
cukru z wanilią (lub cukru pudru)
Śmietanę kremówkę
ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając drobny cukier (nie ubijać zbyt
długo, by nie 'przebić' śmietany).
Do rękawa
cukierniczego z okrągłą, szeroką na 1 cm tylko przełożyć bitą śmietanę. Ozdobić
babeczki. Udekorować kawałkami snikersów i sosem karmelowym.
Sos karmelowy:
·
125 g cukru
·
2 łyżki wody
·
75 ml śmietany
kremówki
·
25 g masła
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze
pokojowej.
Do garnuszka wsypać
cukier i wlać wodę. Lekko podgrzewać, bez mieszania, aż cukier się rozpuści
(najpierw wyparuje woda, potem powstanie mocno scukrzona masa, która się
rozpuści i nabierze ładnego karmelowego koloru). Lekko podgrzewać dalej, około
2 - 4 minut,do koloru brązowego, ale nie zbyt ciemnego.
Zdjąć z palnika,
wmieszać szybko kremówkę i masło, intensywnie mieszając. Uwaga: łatwo o
poparzenie, należy być ostrożnym; mieszanina reaguje dość wybuchowo. Powstały
sos wystudzić.


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz