niedziela, 9 lutego 2014

Babeczki ze snikersami i sosem karmelowym

  Przepraszam, że tak długo niczego nie wrzucałem na bloga. Nie miałem za dużo czasu wypieki, nauka, dodatkowe zajęcia i praktyki zabierają cały mój czas. Ale ostatnio udało mi się poświęcić chwilkę na coś słodkiego :D A więc zrobiłem przepyszne babeczki ze snikersami i polałem sosem karmelowym dla dekoracji. Przepis zaczerpnąłem z portalu "Moje wypieki".




Składniki na około 13 sztuk:

·         225 g mąki pszennej
·         100 g drobnego cukru do wypieków
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         szczypta soli
·         1 duże jajko
·         150 ml mleka
·         50 ml oleju słonecznikowego
·         1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

·         2 batoniki snikers (58 g każdy, posiekane na kawałki)

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do naczynia przesiać mąkę wymieszaną z cukrem, proszkiem i solą. Odłożyć.
W drugim naczyniu rozbełtać jajko z mlekiem, olejem i ekstraktem z wanilii. Połączyć zawartość obu naczyń, wymieszać widelcem tylko do połączenia się składników. Dodać posiekane snikersy, wymieszać.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami. Wyłożyć do nich ciasto do połowy wysokości papilotek. Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 23 minuty, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Ponadto:


·         1,5 - 2 batoniki snikers (58 g każdy, posiekane na kawałki)
·         500 ml śmietany kremówki 36%, schłodzonej
·         2 - 3 łyżki drobnego cukru z wanilią (lub cukru pudru)

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając drobny cukier (nie ubijać zbyt długo, by nie 'przebić' śmietany).
Do rękawa cukierniczego z okrągłą, szeroką na 1 cm tylko przełożyć bitą śmietanę. Ozdobić babeczki. Udekorować kawałkami snikersów i sosem karmelowym.

Sos karmelowy:


·         125 g cukru
·         2 łyżki wody
·         75 ml śmietany kremówki
·         25 g masła

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Do garnuszka wsypać cukier i wlać wodę. Lekko podgrzewać, bez mieszania, aż cukier się rozpuści (najpierw wyparuje woda, potem powstanie mocno scukrzona masa, która się rozpuści i nabierze ładnego karmelowego koloru). Lekko podgrzewać dalej, około 2 - 4 minut,do koloru brązowego, ale nie zbyt ciemnego.
Zdjąć z palnika, wmieszać szybko kremówkę i masło, intensywnie mieszając. Uwaga: łatwo o poparzenie, należy być ostrożnym; mieszanina reaguje dość wybuchowo. Powstały sos wystudzić.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz