Trójkolorowe cudo!
Przygotowanie: ok 40 minut
Składniki:
- 2 paczki krakersów,*
- wiórki kokosowe do posypania,
- 1 łyżka kakao,
- ½ łyżki kawy rozpuszczalnej,
- 5 szklanek mleka,
- 1 i ½ szklanki mąki,
- 3 jajka,
- 1 szklanka cukru,
- 2 opakowania cukru waniliowego,
- 1 kostka margaryny
Przygotowanie:
1. 3 szklanki mleka, cukier i cukier waniliowy zagotować.
Pozostałe 2 szklanki mleka wraz z mąką i jajkami dokładnie zmiksować. Następnie
wlać do gotującego się mleka. Do gorącej masy dodać pokrojoną w kostkę
margarynę, po czym starannie zmiksować.
2. Gorącą masę podzielić na trzy jednakowe części. Jedną
pozostawić białą. Do drugiej dodać kawę, a do trzeciej kakao. Każdą starannie
wymieszać.
3. Na blasze ułożyć krakersy, a następnie warstwy: masy
kakaowej, krakersów, masy kawowej, znowu krakersów i masy białej.
4. Wierzch ciasta oprószyć wiórkami kokosowymi.
*krakersy można zastąpić herbatnikami lub biszkoptami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz