niedziela, 22 września 2013

Mississippi Mud Cake, czyli po prostu Ciasto czekoladowe

Ten smakołyk jest prawdziwym klasykiem z południa Stanów Zjednoczonych. Ma cudowną czekoladowo - kremową konsystencję i właśnie od słowa "mud" (ang. bagno), przypominającego rozlewiska delty Mississippi wzięło swoją nazwę. Ciasto jest bardzo czekoladożerne, słodkie, wilgotne i rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • 250 g masła
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 180 ml wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g kakao
  • 250 g cukru (lub mniej wedle uznania[ja dałem ciut więcej :P ])
  • 4 jajka
  • 120 ml maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego)
  • 2 łyżki oleju
Polewa: 
  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 120 g śmietany kremówki
Wykonanie: 

Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem (spód i boki), w taki sposób, by papier tworzył "kołnierz" nad formą na dwa cm.

W rondelku o grubym dnie rozpuścić 180 ml wody, masło, czekoladę i kawę rozpuszczalną. Grzać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką do uzyskania gładkiego kremu.

Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia

Do miseczki wsypać mąkę razem z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą, i zmieszać z cukrem. Dodać 4 jajka roztrzepane z maślanką i olejem, i stopniowo wyrabiać łyżką. Powoli dodawać masę z czekoladą, w końcu wlać ciasto do przygotowanej formy.

Piec w 160°C  przez około godzinę i 20 minut (lub krócej - ciasto należy sprawdzić już po 50 minutach, by go nie wysuszyć; moje piekło się krócej o 30 minut). Przed wyjęciem z piekarnika należy wbić patyczek w środek ciasta: powinno być lekko wilgotne. Zostawić ciasto do całkowitego wystygnięcia, wyjąć z tortownicy na metalową kratkę i jeśli to konieczne, wyrównać jego powierzchnię.

Polewa: 

Nożem poszatkować czekoladę na polewę i umieścić ją razem ze śmietanką nad kąpielą wodną. Wymieszać, do uzyskania gładkiej i jednolitej polewy.

Kiedy polewa będzie letnia, rozsmarować ją nad Mud Cake, pokrywając całkowicie powierzchnię (boki również).

Następnie można udekorować czekoladowymi zdobnikami według własnego gustu. 

Smacznego ;-)


Przepis zaczerpnąłem z portalu "Moje wypieki".  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz