Składniki:
- 250 g masła
- 250 g gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 180 ml wody
- 300 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 70 g kakao
- 250 g cukru (lub mniej wedle uznania[ja dałem ciut więcej :P ])
- 4 jajka
- 120 ml maślanki (lub kefiru, zsiadłego mleka, jogurtu naturalnego)
- 2 łyżki oleju
Polewa:
- 250 g gorzkiej czekolady
- 120 g śmietany kremówki
Wykonanie:
Tortownicę o średnicy 22 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem (spód i boki), w taki sposób, by papier tworzył "kołnierz" nad formą na dwa cm.
W rondelku o grubym dnie rozpuścić 180 ml wody, masło, czekoladę i kawę rozpuszczalną. Grzać na małym ogniu, mieszając drewnianą łyżką do uzyskania gładkiego kremu.
Zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia
Do miseczki wsypać mąkę razem z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą, i zmieszać z cukrem. Dodać 4 jajka roztrzepane z maślanką i olejem, i stopniowo wyrabiać łyżką. Powoli dodawać masę z czekoladą, w końcu wlać ciasto do przygotowanej formy.
Piec w 160°C przez około godzinę i 20 minut (lub krócej - ciasto należy sprawdzić już po 50 minutach, by go nie wysuszyć; moje piekło się krócej o 30 minut). Przed wyjęciem z piekarnika należy wbić patyczek w środek ciasta: powinno być lekko wilgotne. Zostawić ciasto do całkowitego wystygnięcia, wyjąć z tortownicy na metalową kratkę i jeśli to konieczne, wyrównać jego powierzchnię.
Polewa:
Nożem poszatkować czekoladę na polewę i umieścić ją razem ze śmietanką nad kąpielą wodną. Wymieszać, do uzyskania gładkiej i jednolitej polewy.
Kiedy polewa będzie letnia, rozsmarować ją nad Mud Cake, pokrywając całkowicie powierzchnię (boki również).
Następnie można udekorować czekoladowymi zdobnikami według własnego gustu.
Smacznego ;-)
Przepis zaczerpnąłem z portalu "Moje wypieki".


Brak komentarzy:
Prześlij komentarz